Radyoterapi Sadece Kanserde mi Yapılır?

Radyoterapi Sadece Kanserde mi Yapılır?

Radyoterapi büyük oranda kötü huylu tümörlerde kullanılan bir tedavi yöntemi olmakla birlikte nadiren tümör dışı hastalıklarda da kullanılır. Bunlardan biri “Ekzoftalmus” adı verilen, göz küresinin büyümesi ve öne doğru yer değiştirmesi durumudur. Tiroid bezinin Graves hastalığında sık görülür ve bu hastalık radyoterapiye çok iyi cevap verir. Yine “Jinekomasti”adı verilen ve erkeklerde aşırı meme büyümesi anlamına gelen tıbbi sorun radyoterapi ile tedavi edilebilmektedir.

Meningeom, Hipofiz Adenomu, Kraniyofaringeom gibi “iyi huylu” Beyin Tümörleri için radyoterapi çok değerli bir seçenektir. Ateriovenözmalformasyon, Hemanjiom gibi bazı damar hastalıkları kötü huylu hastalıklar olmasa da radyoterapi ile başarı ile tedavi edilir.  Ciltte “Keloid” adı verilen, yara iyileşmesi sonrası aşırı nedbe dokusunun oluşması durumunda, “DupuytrenKontraktürü” denilen avuç içlerinde cilt altı tabakasının kalınlaşması durumunda radyoterapi uygulanabilir.
              
Sinir sisteminde, “Trigeminal Nevralji” adı verilen ve yüz cildinde şimşek çakar tarzda ağrılarla seyreden bir hastalık, iskelet sisteminde çeşitli eklemleri  etkileyen“Bursit” ve “Osteoartrit”isimli iltihabi durumlar vepeniste şekil bozukluğu yapan kalın plakların oluştuğu “Peyroniehastalığı”,radyoterapi ile tedavi edilebilen kanser dışı hastalıklardan bazılarıdır.