Radyoterapi Sonrası

Tedaviniz bittiğine göre iyileşmeniz ve normal yaşama dönmeniz üzerinde durabilirsiniz. Kanser hayatınızı değiştirebilir, bu yüzden normale dönmek biraz zaman alabilir. Muhtemelen iyi günler ve kötü günler yaşayacaksınız. Bu yüzden çok fazla beklemeyin.

Başlamak için, ilerlemenizi kontrol etmek ve olabilecek tüm problemleri veya endişelerinizi tartışmak için bir takip randevunuz olacak. Randevular arasında herhangi bir sorununuz varsa, doktorunuzla veya iletişim kurmanız için söylenen kişiyle temasa geçin.

Kanser tedavisinden önce sahip olduğunuz rutine geri dönebileceğinizi göreceksiniz. Bununla birlikte, bazı insanlar kanser tedavisini takiben kalıcı etkilere sahiptir. Bu durumda, yeni bir düzen ayarlamak biraz zaman alabilir.

Birçok kişi kanser tedavisini bitirdikten sonra olumlu yönde yaşam tarzlarında değişiklikler yapmaya karar verir. Bunlar, daha sağlıklı yemeyi, daha fazla egzersiz yapmayı, sigara içmeyi bırakmayı veya yeni bir hobi edinmeyi içerebilir.

 

Takip

Radyoterapi bittikten sonra, onkoloğunuz size ihtiyaç duyulursa, hastalığınızın nasıl takip edileceğini açıklar. Bu, kanser türüne, sahip olduğunuz radyoterapinin türüne ve tedavinize bağlı olacaktır.

Bazı insanlara düzenli takip randevuları verilir veya radyoterapiyi öneren uzmana geri gönderilir. Takip randevuları genellikle tedavinin bitimini takip eden 4-6 hafta içinde olur. Bu, radyoterapi bölümünde veya orijinal hastanede olabilir. Bazı hastalar, bir hemşire veya tekniker ile telefonla takip edilir. Size sorular sorarak ne yaptığınızı değerlendirebileceklerdir. Olmanız gerektiği gibi ilerlemediğinizden endişe ediyorsanız, klinikte randevu almanız için size yardımcı olacaklardır.

İzlemeler, sahip olduğunuz sorunları veya endişelerinizi tartışmak için iyi bir fırsattır. Önceden bir soru listesini hazırlamanız yardımcı olabilir, böylece önemli bir şeyi unutmazsınız. Endişeli hissederseniz, bir arkadaşın veya akrabanın yanında bulunması yardımcı olabilir. Radyoterapi sonrası herkesin kontrole gelmesi gerekmez. Bir izlemeye ihtiyacınız yoksa, dikkat etmeniz gereken sorunlar ve gerekirse irtibat kurulacak kişinin ayrıntıları konusunda size bilgi verilecektir.

Herhangi bir sorunuz varsa veya herhangi bir zamanda ya da randevular arasında herhangi bir yeni belirti hissetmeniz durumunda,  onkoloğunuza  başvurun. Bir sonraki randevunuza kadar beklemeyin.

 

İyileşmeye başlanıyor

Şimdi birincil kanser tedaviniz sona erdi, hayatınıza devam etmeye hazırsınız. Ancak daha az olumlu hissettiğiniz günler geçirmeniz veya tedavinin etkilerini hala hissettiğiniz günlerin olması sık görülür.

Öncelikle, kendinizden çok fazla şey beklemeyin ve iyileşmenizin zaman alacağını kabul etmek önemlidir. Karşılaştığınız her şeyi düşünürseniz iyileşmenizin kademeli olması şaşırtıcı değildir.

Kanserinizin veya tedavinizin neden olduğu fiziksel etkiler gibi, baş etmeniz gereken yeni zorluklarınız olabilir. Bunlara uyum sağlamanın ve sizin için normal olanı öğrenmenin zaman alacağını unutmayın.

Tedaviniz sona erdikten sonra, doktorunuzu ne sıklıkta göreceğiniz, kanser türüne ve sahip olduğunuz tedaviye göre değişir. Bununla birlikte, bu desteğin sahip olduğunuz herhangi bir fiziksel veya duygusal probleminizde size yardımcı olması için mevcut olduğunu unutmamak önemlidir.

Birçok kişi zamanla kendi alışılmış rutinlerine geri döndüğünü fark eder. Bir tatil planlamak, yeni arkadaşlarla tanışmak, daha fazla dışarı çıkmak, hobilerine zaman ayırmak veya spor yapmak ve işe geri dönmek isteyebilirsiniz.

Kanser tecrübesi, hayatınızdaki neyin önemli olduğunu düşünmenizi sağlayabilir ve sonuç olarak olumlu değişiklikler yapabilirsiniz.

 

Yaşam tarzı değişiklikleri

Tedavi bittiğinde, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak ve sağlıklı yaşam hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tedavinizden önce belki de sağlıklı bir yaşam tarzı izlediniz, ancak şu anda sağlığınıza daha fazla odaklanmak istiyor olabilirsiniz. Vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var. Bunlar aynı zamanda mutluluk hissinizi arttırmanıza yardımcı olabilir ve diğer hastalıklara ve diğer kanserlere yakalanma riskinizi düşürür.

 

Sigara içmek

Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışmanız önemlidir. Sigara, iyileşmenizi geciktirebilir ve sizi ikinci bir kansere yakalanma riski altına sokar.

 

Düzenli fiziksel aktivite

Bu, tedaviden sonra iyileşmenizin önemli bir parçası olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmenize ve enerji seviyenizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Aktif spor kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini azaltabilir. Egzersiz yapmaya başlamadan önce kanser uzmanınızla konuşun. Yavaş başlayın ve zaman içinde, aktivitenizi artırın.

 

Tamamlayıcı tedaviler

Tamamlayıcı terapiler, kendinizi daha iyi hissetmenize ve stres ve kaygılarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Bazı hastanelerde dinlenme, danışma ve psikolojik destek mevcuttur. Bunlar yaygın olarak bulunmasa da, bazı hastaneler görselleştirme, masaj, refleksoloji, aromaterapi ve hipnoterapi sunabilir.  Birçok tamamlayıcı terapistin de özel uygulamaları vardır.

Tamamlayıcı tedavilerin tamamı henüz tedaviyi bitirmiş olan insanlar için uygun değildir. Dolayısıyla, tamamlayıcı tedavi almayı düşünüyorsanız, önce sağlık ekibinize danışmak önemlidir.