Radyoterapi Öncesi

Radyoterapi tedavisi bir radyoterapi bölümünde verilecektir. Tüm hastanelerin radyoterapi bölümleri yoktur. Çünkü radyoterapi makineleri çok karmaşıktır ve tedavinin planlanması ve özel olarak eğitilmiş personel tarafından verilmesi gerekmektedir.

Radyoterapi bölümleri daha büyük bölgesel ve eğitim hastanelerinde bulunmaktadır. Ameliyat gibi ilk kanser tedaviniz, yerel hastanede yapabilir ve daha sonra radyoterapi için en yakın uzman kanser hastanesine yönlendirilebilirsiniz.

Genellikle harici radyoterapiyi ayaktan alabilirsiniz, ancak aynı anda kemoterapi alacaksanız veya iyi durumda değilseniz, hastanede kalmanız gerekebilir. İçerden  radyoterapi uygulanıyorsa, birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Radyoterapiye başlamadan önce, doktorunuz; tedavinizi, olası riskleri veya yan etkileri sizinle görüşmek için genellikle bir randevu ayarlayacaktır.

Hastane görevlilerinin tedaviyi size vermesi için, sizin tedaviye izin verdiğinizi içeren bir formu imzalamanız istenecektir. İmzalamadan önce, tüm tedavi bilgilerinizi gördüğünüzden ve anlamış olduğunuzdan emin olun. Radyoterapi tedavilerinin anlaşılması zor olabilir, bu nedenle hastane personeline yönelik sorunuz olması normaldir.

Radyoterapi, gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir; bu nedenle, tedavi sırasında hamile kalmaktan veya babalık yapmaktan kaçınmalısınız .Hamile kalacağınızı düşünüyorsanız derhal doktorunuzla konuşun. Radyoterapiden etkileneceği için, bir kalp piline, implante edilebilir kalp cihazına (ICD) veya koklear implanta sahipseniz, bildirmelisiniz.

Radyoterapi, evde ve iş yerinde yapacaklarınızı etkileyebilir. Bunlarla başa çıkmayı kolaylaştırmak için ekstra yardım ayarlamak ve işvereninizle önceden konuşmak yararlı olabilir.

 

İzin Vermek

Öncelikle doktorunuzu görmek için ilgili klinikte bir randevu ayarlayın.  Doktorunuz sizinle tedavinizi tartışacak ve tedavinizin amacını açıklayacaktır.

Ayrıca, hastane görevlileri, sizin radyoterapi tedavisine izin verdiğinizi içeren bir form imzalamanızı isteyeceklerdir. İzniniz olmadan tedavi yapılamaz ve formu imzalamanız istenmeden önce size tedavinizle ilgili tam bilgi verilmelidir:

  • Tedavi - ister dış isterse dahili radyoterapi olsun
  • Tedavinin amacı - iyileştirici ya da hafifletici olsun
  • İhtiyacınız olan tedavi seanslarının sayısı
  • Tedavinin avantajları ve dezavantajları
  • Tedaviden hemen sonra ve tedaviden kısa süre sonra görülebilen yan etkiler ve aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilecek geç yan etkiler
  • Tedavinin tüm riskleri
  • Radyoterapi yerine alabileceğiniz diğer tedaviler.

Tartışmayı hatırlamanıza yardımcı olması için, tedavi açıklandığında bir akrabanız veya arkadaşınız yanınızda olması iyi olabilir. Randevunuzdan önce bir soru listesi yazmak da faydalı olabilir. Radyoterapi ekibinize sormak isteyebileceğiniz bir soru listesi hazırlayınız.

İnsanlar bazen hastane personelinin soruları cevaplamak için çok meşgul olduğunu hissedebilir, ancak tedavinin sizi nasıl etkileyeceğini bilmek sizin için önemlidir. Personel, sorularınıza zaman ayırmalıdır. Ne söylendiğini anlamıyorsanız, personelin tekrar açıklamasını sağlayın. Bazı radyoterapi tedavileri karmaşıktır, bu nedenle tekrarlanan açıklamalara ihtiyaç duyulması olağandışı değildir.

Tedaviniz size ilk kez açıklandığında karar alamayacağınızı düşünüyorsanız, her zaman daha fazla zaman isteyebilirsiniz.

Tedaviyi ret etmekte özgürsünüz. Personel, tedavi olmazsanız, neler olabileceğini açıklamalıdır. Kararınızı bir doktora veya sorumlu hemşireye bildirmeniz çok önemlidir, böylece kararınız tıbbi notlarınıza kaydedilir. Tedaviyi istememek için bir sebep bildirmek zorunda değilsiniz, ancak size en iyi tavsiyeyi verebilmeleri için doktorunuza endişelerinizi bildirmeniz yardımcı olabilir.

Tedavinizi başladıktan sonra durdurmaya karar verirseniz, bunu doktorlarınızla konuşmanız gerekecektir. Size ne olacağını açıklayacaklar ve sizinle diğer muhtemel tedavi seçenekleri hakkında konuşacaklardır.

 

Radyoterapiye başlamadan önce düşünülmesi gereken pratik şeyler

Gebelik

Çocuk doğurma çağındaki bir kadınsanız, tedavi sırasında hamile kalmamanız önemlidir. Çünkü gebelik sırasında verilen radyoterapi, gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir. Doktorlarınız size bu konuda daha fazla bilgi verebilir.

Radyoterapi için onayınızı vermeden önce onaylamanız gerekenler:

  • Hamile değilsin
  • Tedavi sırasında hamile kalmaktan kaçınmanız gerektiğini anladığınızdan emin olun (bu, güvenilir bir doğum kontrol yöntemini kullanmanız gerektiği anlamına gelir).

Tedaviniz sırasında herhangi bir zamanda hamile kaldığınızı düşünüyorsanız derhal doktora bildirin ve hamilelik testi yaptırın.

Radyoterapi tedavisi gören bir erkekseniz, doktorlarınız tedaviniz süresince ve tedavinizi bitirdikten sonra birkaç ay boyunca baba olmamanızı tavsiye edebilirler. Bununla ilgili bilgi edinmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Kalp pili, implante edilebilir kardiyak cihazlar (ICD'ler) ve koklear implantlar

Kalp pili, ICD veya koklear implant (kulağınıza özel bir implant) kullanıyorsanız, doktorunuza ilk planlama randevunuzdan önce veya sırasında bildirmeniz gerekir. Bu cihazlar radyoterapiden etkilenebilir, bu nedenle tedaviniz onları göz önüne alarak planlanmalıdır.

 

Düşünülecek diğer şeyler

Radyoterapinize başlamadan önce düşünmeniz gereken diğer şeyler.

 

Evde yardım

Yorgunluk, radyoterapinin ortak bir yan etkisidir; bu nedenle, günlük işlerle ilgili yardıma ihtiyacınız olabilir. Yardım istemek zor olsa da, aileniz ve arkadaşlarınız genellikle elinden gelen her şeyi yapmaya heveslidir. Yalnız yaşıyorsanız, yardım almakla ilgili, hastanedeki sosyal hizmet uzmanını görmeniz faydalı olabilir.

 

Yol masraflarınızı karşılama

Tedaviniz için hastaneye tek başına gitmek isteyebilirsiniz, ancak tedaviniz ilerledikçe daha fazla yorgunluk hissedebileceğinizi unutmayın. Yorgun hissederseniz, sizi götürebilecek bir akrabanız veya arkadaşınız olması iyi olabilir. Bazı yerel destek grupları ve hayır kurumları da ulaşım sağlamaktadır. Her gün hastaneye gitme masraflarını karşılamakta zorluk çekiyorsanız, seyahat masraflarıyla ilgili yardım alabilirsiniz. Bazı hastaneler, günlük radyoterapi tedavisi sırasında park ücretlerini azaltabilir veya otopark ücretini iade edebilir.

 

Sigara içmek

Araştırmalar, radyoterapi sırasında ve sonrasında sigarayı bırakmanın daha etkili olabileceğini göstermiştir. Ayrıca tedavinin yan etkilerini de azaltabilir. Yani eğer sigara içiyorsanız, kesmeyi veya durdurmayı deneyin. Birçok hastane sigara içmeyi bırakma konusunda yardım veya tavsiye sağlar. 

 

İş ve eğitim

Çalışıyorsanız veya öğrenci iseniz, işvereninizle veya öğretmenlerinizle konuşmanız faydalı olabilir, bu nedenle size yardımcı olmak için düzenlemeler yapabilir ve tedaviniz sırasında çalışma zamanınızı ayarlayabilirler.

 

Senin hislerin

Kanserle ve radyoterapi ile baş etmenin bazen endişe, korku ya da depresyona neden olabileceğini bilmelisiniz. Bazen bu hisler, radyoterapi tedavinize uymak için günlük rutini değiştirmeniz gibi şeyler tarafından tetiklenebilir. Veya belirli bir yan etki veya infertilite riski gibi daha belirgin bir şey olabilir. Bu duyguların tedaviniz sırasında olması doğaldır.

Zor zamanlarda herkesin desteğine ihtiyacınız vardır ve kansere yakalanmış olmak, karşılaştığınız en stresli durumlardan biridir. Genellikle duygularınızı ailenizle veya yakın arkadaşlarınızla konuşmak yararlı olur. Doktorunuz, uzman hemşireniz veya sosyal hizmet uzmanınızla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Mücadele edip etmediğinizi veya depresyonda olup olmadığınızı onlara haber vermek önemlidir. Daha fazla destek ayarlayabilir ya da sizi kanserli kişilerin duygusal sorunlarında uzmanlaşmış bir danışmana veya doktora yönlendirebilirler. Ayrıca sizin için bir antidepresan veya anksiyete giderici ilaç reçete edebilirler.